Решението на Управителния съвет на БНБ ме тревожи, защото в

...
 Решението на Управителния съвет на БНБ ме тревожи, защото в
Коментари Харесай

Андрей Гюров: Отстраняването ми може да е проблем пред влизането в еврозоната

 

„ Решението на Управителния съвет на Българска народна банка ме тревожи, тъй като сега тече тъжба пред съда против решението на КПК. Обжалването стопира акта на Антикорупционната комисия. Актът на КПК не е влезнал в действие, а пък Българска народна банка се базира напълно на него “.

Това сподели в студиото на „ Лице в лице “ Андрей Гюров. Той беше отхвърлен като подуправител на Българска народна банка.

„ Съдът е позволил моята тъжба. Съдът показва, че Комисията за противопоставяне на корупцията не сочи и не показва доказателства, че съм упражнявал активност по смисъла на член 12 от Закона за Българска народна банка, до момента в който е бил подуправител на Българска народна банка “, добави той.

 62% не доближават тези суми: Колко лв. месечно са нужни на едно семейство? България 2 мин. 62% не доближават тези суми: Колко лв. месечно са нужни на едно семейство?  Как да изберем първокласен хотел в София за съвършена отмора? Съдържание от партньори 4 мин. Как да изберем първокласен хотел в София за съвършена отмора?  Климатолог: Рекордът за най-високите 45,2°, измерени в миналото в България, е подозрителен Тази сутрин 4 мин. Климатолог: Рекордът за най-високите 45,2°, измерени в миналото в България, е подозрителен  Изпотяване в жегите: Кога миризмата на тялото издава заболяване? Любопитно 4 мин. Изпотяване в жегите: Кога миризмата на тялото издава заболяване?  Червен код за жеги до 43° в цялата страна България 2 мин. Червен код за жеги до 43° в цялата страна  Весела Лечева: Български арбитър на Олимпийските игри в Барселона ме забави за старта на надпреварата (ВИДЕО) Жените на България 8 мин. Весела Лечева: Български арбитър на Олимпийските игри в Барселона ме забави за старта на надпреварата (ВИДЕО)  Продължава битката с пожарите в цялата страна България 2 мин. Продължава битката с пожарите в цялата страна  62% не доближават тези суми: Колко лв. месечно са нужни на едно семейство? България 2 мин. 62% не доближават тези суми: Колко лв. месечно са нужни на едно семейство?  Как да изберем първокласен хотел в София за съвършена отмора? Съдържание от партньори 4 мин. Как да изберем първокласен хотел в София за съвършена отмора?  Климатолог: Рекордът за най-високите 45,2°, измерени в миналото в България, е подозрителен Тази сутрин 4 мин. Климатолог: Рекордът за най-високите 45,2°, измерени в миналото в България, е подозрителен  Изпотяване в жегите: Кога миризмата на тялото издава заболяване? Любопитно 4 мин. Изпотяване в жегите: Кога миризмата на тялото издава заболяване?  Червен код за жеги до 43° в цялата страна България 2 мин. Червен код за жеги до 43° в цялата страна  Весела Лечева: Български арбитър на Олимпийските игри в Барселона ме забави за старта на надпреварата (ВИДЕО) Жените на България 8 мин. Весела Лечева: Български арбитър на Олимпийските игри в Барселона ме забави за старта на надпреварата (ВИДЕО)  Продължава битката с пожарите в цялата страна България 2 мин. Продължава битката с пожарите в цялата страна

Според него няма ограничаване подуправител на Българска народна банка да бъде съучастник в сдружение с лимитирана отговорност.

„ Ако имаме сдружение с лимитирана отговорност за журналистика, няма ограничаване да имам дял в това сдружение. В такова сдружение аз съм виновен единствено с капитала. Законовите ограничавания са, че аз не мога да бъде шеф на това сдружение. Аз в никакъв случай не съм бил шеф на комерсиалното сдружение. Другото ограничаване е аз да практикувам активност. Аз такава активност не съм правил “, посочи Гюров.

Решението може да бъде обжалвано

„ Решението на КПК и решението на Българска народна банка споделят, че съм правил активност, а съдът споделя, че доказателства за осъществявана активност няма. Помолих УС да показа доказателства, че съм правил активност. Имаме превратно пояснение на закона от страна на Антикорупционната комисия “, сподели още той.

„ Две са сдружения с нестопанска цел, в които съм взел участие преди да стана подуправител на Българска народна банка. Първото е  институт за научни проучвания " Балкански-Паница ". Това е институт, в който съм провел летни учебни заведения по стопанска система. Най-добрите икономисти показват своите проучвания пред български докторанти по стопанска система. Тази активност е осъществявана от 2016 година до 2020 година. След това е прекратена поради пандемията. Проф. Балкански също е в преклонна възраст – към 95 години. Той живее в Париж и не може да пътува до България “, уточни Андрей Гюров.

Той посочи, че той е подал оставка от сдружението през 2022 година и е отписан от управлението му.

Другото съдружие с нестопанска цел е състезателен клуб, който в никакъв случай не е правил активност. Също е подал оставка оттова.

Две са хипотезите, при които може да бъде освободен подуправител, сподели Гюров – повече не дава отговор на условията да извършва длъжността или е приет за отговорен за съществено нарушаване.

Той е уведомил за това шефа на Българска народна банка

„ На мен не ми е известно да съм приет за отговорен по каквото и да е нарушаване. Правилата на ЕЦБ са транспонирани в Закона за Българска народна банка. Европейското законодателство има преимущество пред националното. Случилото се с моето премахване може да е проблем за влизането ни в еврозоната, защото се основава казус “, безапелационен е Андрей Гюров.

„ Мога да приема мнението на Българска народна банка. Централната банка има интерес от бързо решение на съда по този проблем. Решението на Управителния съвет на Българска народна банка е на основа противозаконен акт на КПК. Изслушването ми беше официално. Нямаше показване на обстоятелства и причини. Надявам се решението на Българска народна банка да форсира процеса по изговаряне на съда.

„ В петък получих писмо от Кристин Лагард, шефът на Европейската централна банка. В него тя се обръща към мен и споделя, че в случай че Върховен административен съд постанови решение за освобождението ми от служба, преди този момент би трябвало да се изиска мнение на Съда на Европейски Съюз “, акцентира Андрей Гюров.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР